Omgaan met spanning - Reactie op stress
Omgaan met spanning begint met het begrijpen van de stressreactie van het lichaam. Het lichaam ondergaat drie verschillende stressfasen. Deze fasen zijn de volgende:
De "vecht-of-vlucht" reactie: In deze fase ervaart het lichaam een bedreigend gevaar. Een energiegolf overspoelt het lichaam, wat de mens in staat stelt om de dreiging af te wenden of om van het gevaar te vluchten.
De weerstandsfase: Deze fase treedt op wanneer het gevaar na de vecht-of-vluchtreactie aanwezig blijft. Het lichaam scheidt verschillende hormonen af om het lichaam gedurende lange termijn-stress te mobiliseren.
De uitputtingsfase: Wanneer het lichaam de eerste twee fasen succesvol afrondt, dan zal het de derde fase ingaan: uitputting. Dit is een tijd waarin het vermoeide lichaam zichzelf herstelt.
Omgaan met spanning - Wanneer wordt stress een probleem?
Omgaan met spanning is een noodzakelijkheid in onze moderne, snelle wereld. Drukke agenda's, verkeersdrukte, geldzorgen en relationele problemen houden veel mensen in een chronische gespannen toestand.
Stress wordt een probleem als iemand een gevoel van aanhoudend gevaar ervaart. Tijdens de vecht-of-vluchtreactie en de weerstandsfase produceert het lichaam een groot aantal nuttige hormonen. Maar overvloedige hoeveelheden van die stoffen kunnen schadelijke gevolgen voor het lichaam hebben. Adrenaline helpt bijvoorbeeld bij de energieproductie gedurende stressvolle periodes. Maar als het lichaam langdurig adrenaline gebruikt, dan leidt dit tot een verzwakking van het hart. Cortisol en vasopressine, stoffen die in de weerstandsfase vrijkomen, verhogen de bloeddruk en de bloedsuikerniveaus en kunnen de wanden van de slagaders vernauwen door de hoeveelheid bloedplaatjes te verhogen.
Tijdens langdurige stress heeft het lichaam zelden tijd om zich te herstellen. Het lichaam blijft in een cyclus die bestaat uit vechten, vluchten en weerstand, met weinig of geen tijd om te rusten. Dit beïnvloedt de slaapcyclus van het lichaam en leidt zo tot een toenemende lichamelijke vermoeidheid en langere herstelperiodes.
Omgaan met spanning - Symptomen
Omgaan met spanning begint met een begrip van de symptomen van een overmatige hoeveelheid stress. Deze symptomen zijn onder meer: uitputting, slaapproblemen, hoofdpijn veroorzaakt door spanning, je onophoudelijk zorgen maken, donkere randen onder de ogen, problemen met de spijsvertering, verlaagde immuniteit, een slecht humeur, woede-uitbarstingen, een gebrek aan concentratie, enzovoorts.
Als jij denkt dat je dergelijke symptomen van spanning ervaart, praat er dan met een medisch deskundige over. Hij of zij kan een diagnose stellen door jouw medische en persoonlijke geschiedenis te evalueren. Het is gemakkelijker om met spanningen om te gaan als je hulp hebt.
Omgaan met spanning - Stappen naar een zorgeloos bestaan
Omgaan met spanningen vereist dat je actief bezig bent met positieve veranderingen. Er zijn stappen die je kunt zetten om veiligheid in een wereld vol zorgen te vinden.
De aanpak van stress en spanning bevat de volgende stappen:
Read Omgaan met spanning Page 2 Now!
Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Alle rechten voorbehouden