Clicky

Terapia prin Hipnoza

Terapia prin Hipnoza

 
Esti aici: Provocari ale Vietii >> Terapia prin Hipnoza

Terapia prin Hipnoza – Ce spun unele pareri despre hipnoza?
Terapia prin Hipnoza e ca aspirina – este o “tehnica” in care cred multi oameni, dar una neinteleasa pe deplin. Multi oameni privesc terapia prin hipnoza cu suspiciune si neincredere.

Cu o suta de ani in urma, hipnoza era privita ca o stare impusa oamenilor de un sarlatan sau unul de tipul “Svengali” (n. tr. Svengali, este initial un nume cu caracter de fictiune in nuvela Trilby a lui George du Maurier, dar devine mai tarziu o expresie in limba uzuala, desemnand o persoana rau intentionata care ii manipuleaza pe altii pentru a face ceea ce doreste), care cauta sa-i dauneze sau sa-l controleze pe pacient. Se credea ca hipnotizatorul il forteaza pe pacient impotriva voii acestuia, pentru a fi exploatat. Cincizeci de ani mai tarziu, hipnoza a fost redefinita de publicul general ca o performanta, o magie jucata pe scena. Hipnotizatorul il poate face pe un spectator din auditoriu sa rada in mod isteric sau sa macaie ca o rata. Oamenii au relatat ca odata ce hipnotizatorul a stabilit un raport cu individul, acestuia i se induce abilitatea de a prezice sau a poseda si a demonstra alte abilitati “supranaturale”. Persoana poate fi in stare sa citeasca trecutul, sa faca calatorii “spirituale” in locuri indepartate sau sa faca o diagnoza medicala corecta fara a-l examina pe pacient.

Multe programe moderne “de ajutorare” sunt imbinate cu hipnoza, desi uneori nu sunt anuntate a fi hipnotice. Unele tehnici pentru imbunatatirea vitezei de citire si alte programe de super-invatare folosesc teorii ale hipnozei. Terapiile prin hipnoza sunt folosite adesea pentru a controla enurezisul nocturn prin operatie in stare de hipnoza, pentru a intensifica pierderea greutatii, a reduce dependentele si a controla comportamentul. Tehnicile contemporane mai includ si raspunsul relaxant, meditatia, acupunctura, bio-feedback-ul, “vindecarea prin credinta”, tratatementul prin soc electric (EST), metodele de vizualizare si sugestologia, care uneori sunt asociate cu terapia prin hipnoza.


Terapia prin Hipnoza – Poate fi hipnotizat oricine?
Terapia prin hipnoza, numita si hipnoterapie, s-a dovedit ca reuseste cel mai mult la oameni cu un tip specific de personalite. Dr. Herbert Spiegel, medic psihiatru si un expert insemnat in domeniul hipnozei, a grupat populatia umana in trei mari categorii in functie de “hipnotizabilitatea” lor si i-a clasat pentru a indica gradul lor de susceptibilitate. Oamenii cu gradul cel mai mic (de la 0 la 1) sunt numiti “apolonieni”. Apolonienii in general nu reactioneaza la hipnoza sau sunt cei mai putin predispusi la hipnoza. Ei sunt rationali, prudenti si stapani pe sine, isi pastreaza judecata cridica si nu au incredere in ceilalti.

La cealalta extrema sunt “dionisienii”. Dionisienii au gradul de hipnotizabilitate patru. Acesti oameni sunt nesuspiciosi, imaginativi si creativi. Ei sunt condusi de inima si sunt cei mai buni candidati pentru hipnoza. Dionisienii pot avea si gradul 5, care este cel mai inalt nivel; acest tip de oameni este renumit ca fiind tipul de oameni care cad in mod spontan in stare de “transa”. La mijloc sunt “odisenienii” care au gradul doi si trei. Ei sunt predispusi moderat la hipnoza. In ce priveste personalitatea lor, tind sa oscileze intre minte si inima.

De asemenea, dr. Spiegel a asociat abilitatea unui om de a-si da ochii peste cap ca un alt indicator al hipnotizabilitatii. Cei cu gradul cel mai mic (de la 0 la 1) sunt oamenii care isi dau greu ochii peste cap; cei cu gradul patru si cinci pot sa-si dea repede ochii peste cap pana se vede doar albul ochiului (sclerotica). Cei din categoria mijlocie, cu gradul doi pana la trei au o abilitate moderata de a-si da ochii peste cap. Spiegel a afirmat ca hipnotizabilitatea unui om nu poate fi imbunatatita; oamenii se nasc cu tendinta unuia din cele trei nivele si vor ramane asa toata viata.


Terapia prin Hipnoza – Poate fi periculoasa hipnoza?
Se poate abuza de terapia prin hipnoza sau poate fi folosita gresit. Persoanele care se supun controlului altora pentru terapie sau ajutor medical fara nici o indoiala risca sa fie exploatate. Daca clinicianul sau hipnotizatorul este fara scrupule sau probabil neatent, el poate profita de pacientul naiv, care nu banuieste nimic. Persoanele hipnotizate sunt intr-o stare de incredere si sugestionabilitate ridicata, lucru care le face foarte vulnerabile

Dincolo de posibilitatile clinice de abuz si pericol, ramane intrebarea legata de recomandarea folosirii hipnozei ca un instrument terapeutic sau auto-ajutorare. Indiferent daca o persoana crede sau nu in hipnoza indusa de altcineva sau auto-hipnoza, atentia ar trebui focalizata pe implicatiile viitoare ale folosirii hipnozei pentru problemele curente. Va mai functiona acea persoana in parametrii normali, fara sa foloseasca mereu terapia prin hipnoza pentru a-si rezolva problemele si necazurile? Va cauta o persoana cu tot dinadinsul sa existe in aceasta stare “nenaturala” a constiintei? Devine hipnoterapia o scapare? Este un tratament care dureaza sau numai o consolare temporara? Inainte ca cineva sa se supuna unui tratament prin hipnoza, ar trebui sa fie capabil sa ofere raspunsuri oneste la aceste intrebari.


Terapia prin Hipnoza – Este buna pentru mine?
Terapia prin hipnoza duce la o stare alterata a constiintei in care mintea ta va fi foarte sensibila la sugestiile primite din afara. Aceasta sensibilitate este lucrul de care hipnotizatorul are nevoie pentru a-ti schimba comportamentul. Ia in considerare urmatoarele intrebari:

  • Vreau sa cedez controlul mintii mele unei alte persoane?
  • Vreau sa-i predau hipnotizatorului controlul actiunilor mele?
  • Vreau sa ajung la riscul de a fi exploatat? Daca sub hipnoza comit o crima cum ar fi uciderea sau violul, vreau sa suport consecintele?
  • Va oferi tratamentul rezultate de lunga durata sau doar o imbunatatire scurta?
  • Voi deveni dependent de terapie pentru a obtine rezultatele dorite?
  • Pot gasi un ajutor trainic prin alte mijloace precum consilierea sau ajutorul medical?
Hipnoza implica transferul controlului altei persoane asupra ta. Multi oameni cred ca autocontrolul este una dintre cele mai importante calitati pe care le poti avea. De ce sa-l dai altora? Insasi Biblia apreciaza autocontrolul, afirmand ca Dumnezeu da omului aceasta calitate.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, noi putem gasi speranta si vindecare de lunga durata. Raspunsurile la recuperarea ta nu stau in terapia prin hipnoza.

Invata Mai Multe!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?




Urmareste-ne:




English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Recuperare

Dependenta de Droguri
De ce eu, Doamne?
Workaholic
Cum sa Te Sinucizi
Terapia prin Hipnoza
Dependenta de Fumat
Imi urasc viata
Anorexie si Bulimie
Codependenta
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
 
 
 
Cauta
 
Add Terapia prin Hipnoza to My Google!
Add Terapia prin Hipnoza to My Yahoo!
XML Feed: Terapia prin Hipnoza
Provocari ale Vietii Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutLifeChallenges.org, Toate Drepturile Rezervate.